Begrippenlijst

Webshop: een online winkel waar producten of diensten worden verkocht. Webshops stellen klanten in staat om online door producten te bladeren, ze in een virtueel winkelwagentje te plaatsen en te betalen via verschillende betalingsopties.

Website: een verzameling van gerelateerde webpagina's die gewoonlijk onder een enkel domein te vinden zijn. Websites kunnen dienen als informatieve platforms, e-commerce sites, portfolio's, blogs, en meer.

CRO (Conversion Rate Optimization): een proces om het percentage bezoekers van een website te verhogen dat een gewenste actie uitvoert, zoals het doen van een aankoop, het inschrijven voor een nieuwsbrief, of het invullen van een contactformulier.

SEO (Search Engine Optimization): het proces van het optimaliseren van een website om hoger te ranken in zoekmachineresultaten en zo meer organisch (niet-betaald) verkeer te trekken.

UI/UX design (user interface/sser experience design): UI betreft het ontwerp van de interface van een website of app, terwijl UX zich richt op de algehele ervaring van de gebruiker tijdens het interactie met de website of app.

Call to action (CTA): een instructie aan de bezoeker om een onmiddellijke reactie uit te lokken, meestal met behulp van een commando of actie, zoals "Koop nu" of "Schrijf je in".

Landingpagina: een webpagina die speciaal is ontworpen om een bepaalde marketing- of reclamecampagne te ondersteunen. Bezoekers 'landen' op deze pagina na het klikken op een link in een e-mail of advertenties.

Bounce rate: het percentage bezoekers dat een website verlaat na het bekijken van slechts één pagina. Een hoge bounce rate kan wijzen op problemen met de website-inhoud, navigatie of gebruikerservaring.

A/B testen: een methode om twee versies van een webpagina of app tegen elkaar te testen om te zien welke beter presteert in termen van conversies.

Heatmaps: visualisatietools die aantonen waar gebruikers het meest klikken, bewegen en scrollen op een webpagina, wat helpt om te begrijpen hoe bezoekers met de site omgaan.

Responsive design: een benadering van webdesign waarbij de site goed wordt weergegeven op verschillende apparaten en schermformaten.

Analytics: het proces van het verzamelen, analyseren en interpreteren van data over websitebezoekers en hun gedrag om beslissingen te nemen en de websiteprestaties te verbeteren.

Chatbot: een geautomatiseerd gesprekssysteem op een website dat kan helpen bij het beantwoorden van klantvragen, het verstrekken van informatie of het leiden van een gebruiker door een proces.

Conversieratio: het percentage van de websitebezoekers dat een gewenste actie uitvoert, zoals het kopen van een product of het inschrijven voor een nieuwsbrief.

Lead generation: het proces van het aantrekken en converteren van doelgroepen en potentiële klanten in iemand die interesse heeft getoond in het product of de dienst van een bedrijf

Hyperpersonalisatie: het gebruik van data om zeer gepersonaliseerde content, productaanbevelingen, en gebruikerservaringen te creëren, gericht op individuele behoeften en voorkeuren van klanten.

Predictieve analyse: het gebruik van data, statistische algoritmen, en machine learning technieken om waarschijnlijke toekomstige uitkomsten te identificeren op basis van historische data. Dit is nuttig voor het anticiperen op klantgedrag en -behoeften.

Machine learning: een vorm van kunstmatige intelligentie (AI) die computers in staat stelt om te leren uit en zich aan te passen aan nieuwe data zonder expliciete programmering. Wordt gebruikt in CRO voor het analyseren van grote datasets en het identificeren van gebruikersgedrag.

Natural language processing (NLP): een tak van AI die zich bezighoudt met de interactie tussen computers en menselijke (natuurlijke) talen, vooral gericht op hoe computers kunnen worden gebruikt om grote hoeveelheden natuurlijke taaldata te verwerken en te analyseren.

ChatGPT: een voorbeeld van een AI-tool die wordt gebruikt voor het genereren van tekst en communicatie met gebruikers, zoals in het voorbeeld van het maken van productbeschrijvingen.

Retargeting effectiviteit: retargeting is een online marketingtechniek waarbij bezoekers die een website hebben verlaten zonder een gewenste actie te voltooien, worden geïdentificeerd en opnieuw worden benaderd met gerichte advertenties. Dit kan aanzienlijk bijdragen aan het verhogen van de conversieratio's, aangezien het gericht is op gebruikers die al interesse hebben getoond.

Inkomende marketing: dit is een strategie gericht op het aantrekken van klanten door relevante en nuttige content te creëren en te distribueren. Inkomende marketing trekt de aandacht van klanten en maakt het bedrijf gemakkelijk vindbaar online, vaak door middel van SEO, contentmarketing, en sociale media.

Benieuwd naar de mogelijkheden bij
Pencil 2 Pixel?

Kom dan langs voor een kopje koffie of een vrijblijvende strategiesessie!